top of page
Monkija_2.jpg

"Meellä viljellään perheen voemin"

paarynat_2.jpg
puudarkblue.png

Hiekkalan tila

Hiekkala on vanha kuopiolainen kantatila, joka on ollut samalla suvulla 1870-luvulta alkaen. Isäntä Panu Hiekkala aloitti viljelyn nimissään vuonna 1995 ja luomutuotantoon siirtyminen aloitettiin pikavauhtia. Siitä lähtien tilalla on viljelty luomuna myös ruista, kauraa, hernettä ja nurmea. Nykyisin tuotetaan myös luomukesäkurpitsaa ja käsin nostettua kuokkaperunaa valtakunnalliseen myyntiin.

 

Omenan- ja päärynänviljely aloitettiin vuonna 2010, jolloin istutettiin ensimmäiset 1000 puuta, joista 800 oli omena- ja 200 päärynäpuuta.

 

Tila on perinteinen perheviljelmä ja hedelmätarhan hoito sujuu pääosin oman perheen ja itse tuotetun aurinkosähkön voimin. Kasvukaudella tilalla on myös kausityövoimaa pääosin Ukrainasta.

 

Hiekkala on EU-alueen pohjoisin tila, joka tuottaa kauppakelpoisia hedelmiä myyntiin ja omien tuotteiden valmistukseen. 

puudarkblue.png

Hedelmätarha

Hedelmätarha tuottaa luonnonmukaisesti viljeltyjä, korkealaatuisia ja kauppakelpoisia hedelmiä Kuopiossa.

Tällä hetkellä hedelmätarhassa kasvaa noin 5000 omena- ja 700 päärynäpuuta. Kaikki ovat ns. kääpiörunkoisia eli ne ovat hoitotöiden ja sadonkorjuun kannalta sopivan kokoisia.

 

Hedelmien tuotanto on kestävän kehityksen mukaista ja koko viiden hehtaarin tarha-aluetta on monimuotoisuuslähde ja pörriäisparatiisi. Alueen hoitotyöt tehdään monimuotoisuutta lisäten ja pölyttäjien tarpeet huomioiden.  Hedelmäpuiden pölytyksestä huolehtii runsaan luonnonpölyttäjäkannan lisäksi noin 500 000 tarhamehiläistä.

Omenan_kukat_2.jpg
bottom of page